İstanbul ve diğer büyük şehirlerde yabancıların kiralık konut taleplerinin artması, ev sahiplerini memnun etse de aynı zamanda bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Yabancıların rayiç bedellerin üzerinde kira talep etmeleri, ev sahiplerini daha fazla kazanç elde etme fırsatı sunuyor ancak bu durum beraberinde kira sözleşmelerinin uyumlu bir şekilde yapılması, kiracının kimliğinin ve kira geçmişinin doğru bir şekilde incelenmesi gibi riskleri de beraberinde getiriyor
Ülkeye Girişinin Kayıtlı Olması Önemli
Ev sahiplerinin kiraladıkları konutlarından maksimum kazanç sağlamak istemeleri doğal bir haklarıdır. Ancak bu durum her zaman sorunsuz olmayabilir. Bu yüzden yabancılara konut kiralarken ekstra tedbirli olunması gerekir. İlk olarak, kiralama yapmayı düşünen kişinin pasaportunun fotokopisini istemek mümkündür. Bu, kira sözleşmesi yapılırken zaten istenen bilgilerin bir kısmını toplamaya yardımcı olur ve aynı zamanda kişinin ülkeye kaçak mı yoksa yasal yolla mı giriş yaptığının kontrol edilmesine olanak tanır. Ayrıca, kiralama yapmayı düşünen kişinin Türkiye’deki ikamet durumunun da sorgulanması mümkündür ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yabancı kimlik no sorgulama bölümünden elde edilebilir.
VİZE SÜRESİNE DİKKAT
Kiralama yapmayı düşünen yabancının pasaportunun kontrol edilmesinin ardından, vize süresi de ayrı bir önem taşır. Bunun nedeni, en sık karşılaşılan sorunlardan biri olan kirayı veya aidatı bırakarak beklenmedik şekilde evin terkedilmesidir. Bu durumun önlenebilmesi için, vize süresi kira sözleşmesinden daha kısa olan yabancılardan ek güvence alınması veya depozito bedelinin de buna göre belirlenmesi gerekir.
DEPOZİTO BEDELİ DİKKATLİ BELİRLENMELİ
Kiraladığınız evin beklenmedik bir şekilde terk edilmesi gibi, evin kötü kullanımından kaynaklanan hasarlar da ev sahipleri için ciddi bir sorun olabilir. Bunun önüne geçmek için, yasaların belirlediği en yüksek seviyede depozito bedeli talep etmek son derece yararlı olacaktır. Yüksek bir depozito bedelinin ev hasarlarından kaçınmaya teşvik edici bir etkisi olabilir.
NOTER HUZURUNDA KİRA KONTRATI
Noter huzurunda yapılan kira sözleşmeleri ekstra bir harç ücreti gerektirir, ancak bu ekstra masraf hak kaybından kaçınmak için faydalıdır. Yabancılarla yapılan kiralama işlemlerinde, haklı durumunuzu ispatlamak adına noter huzurunda yapılan bir kira sözleşmesi son derece önemlidir ve itilafların önüne geçebilir. Ülkemizde noter önünde yapılan kira sözleşmeleri yaygın olmayabilir, ama haklarınızı korumanız adına tavsiye edilir.
ALT KİRACI YA DA DEVİR HAKKI OLMAMALI
Kiralama yapan yabancının evini üçüncü şahıslarla paylaşması, kontrat yapılmasında göz ardı edilmesi olabilecek bir durumdur. Bunun önüne geçmek için, kontrat yapılırken evde kimlerin yaşayacağı belirli bir şekilde belirtilmelidir. Alt kiracı veya kira devir hakkının kontratın bir parçası olmaması, evin tek bir aile tarafından kullanılması amaçlanıyorsa özellikle vurgulanmalıdır. Mobilyalı kiralamalarda bu durum çok sık rastlanır ve tek bir aileye kiralanan evde on beş aileye kadar kalınabilir.
KONTRAT YENİLEMEDE SORUN YAŞANABİLİR
Yabancı kiracılara kiralamalarda yüksek fiyat avantajı sunmak ev sahipleri için cazip bir faktör olabilir. Ancak kontratın başlangıçta belirlenen 1 yıllık süresi dolduğunda, yasal rakamlar çerçevesinde yenileme yapılması gerekmektedir. Bu durum, evin kiralanma avantajının zamanla yitmesine yol açabilir. Ayrıca, yabancı kiracıların düzenli olarak kirayı ödememesi de yine sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu nedenle, yabancılarla yapılan kira sözleşmelerinde hukuki destek almak kararlılık gerektirir